Císařský trhance, neboli Kaiserschmarrn je dezert pocházející z Rakouska. Receptů existují možná desítky, my jsme ale ochutnali variantu, která vás dostane do kolen. Doslova.
Každoročně děláme na konci roku takovou malou firemní akcičku ve velmi specifické restauraci na pražských Vinohradech. Ona to vlastně snad ani není restaurace v pravém slova smyslu. Je to spíše takový klub milovníků hovězího masa a skvělé pohody. Rádi sedáváme tzv. „v kuchyni“, kde si můžeme popovídat nejen s majiteli, ale především sledovat, jak které jídlo vzniká.
Nejlepší steaky široko daleko
Chodíme tam na skvělý tatarák a ještě skvělejší steaky z toho nejúžasnějšího hovězího masa, jaké si jenom dokážete představit. A protože po dobré večeři se sluší dát si ke sklence rumu a kávě také nějaký ten dezert, připravuje nám pan majitel „Císařský trhanec“. Jenže trhanec v jeho pojetí, to je prostě nebe v puse. Neskutečná lahůdka. Bohužel, je to vždy to poslední, co si ten večer dáme. Nejen, že je to totální kalorický zabiják, ale tenhle trhanec vydá i za několik panáků dobrého pití.
Co vlastně „Císařský trhanec“ je?
Císařský trhanec, známý též jako Kaiserschmarrn, je lahodný rakouský pokrm, který údajně vznikl na císařském dvoře ve Vídni během vlády císaře Františka Josefa I. Jeho původ je tedy datován do 19. století a je spojen s jedním konkrétním příběhem. Když císař požadoval tradiční palačinky, kuchaři omylem během smažení roztrhali těsto na kousky. Císař byl však příjemně překvapen a nazval tuto novou delikatesu "Kaiserschmarrn" – což lze volně přeložit jako "roztrhaný císař."
Rum, slivovice, meruňkovice...
Je to vlastně taková obdoba palačinky, která se natrhá, posype různým ovocem, rozinkami, ořechy. Vše musí být ale řádně naložené v rumu. K tomu se přidává švestková omáčka, opět „naředěná“ alkoholem, ideálně slivovicí, nebo meruňková povidla ředěná, jak jinak, meruňkovicí. Vše se zasype cukrem a doprostřed talíře se dá kastrůlek s podomácku připraveným karamelem. Ale pozor na alkohol. Jestli máte trhanec i pro děti, budete se muset spokojit s tzv. „virgin“ variantou. My ale doporučujeme tu „dospěláckou“. Fakt stojí za to.
Děláte si doma trhanec? Jaký je váš nejoblíbenější recept? A máte raději alkoholovou verzi, nebo tu bez alkoholu? Napište nám do diskuze.