Kde se vzal lahodný vánoční nápoj, kterému říkáme „vaječný koňak“? Tak, jak ho známe v Česku, tedy s tuzemským rumem, vznikl rozhodně v Česku, ale o prapůvodní recepturu se nejčastěji přou Francouzi a Britové.
Vánoční období nespočívá pouze ve zdobení stromečku a balení dárků. Je to i čas pro tradiční vánoční pochoutky a nápoje, mezi nimiž má vaječný koňak svoje zvláštní místo. Tento hřejivý a aromatický nápoj má totiž svoje kořeny v dávné minulosti. Jako země původu „vaječňáku“ se nejčastěji skloňuje Francie, ale Britové tvrdí, že tento nápoj má původ právě ve staré dobré Anglii.
Na vaječňáku si prý pochutnávali již mniši ve středověku
Podle nich totiž vaječný koňak pochází z nápoje, kterému se říkalo „Posset“. Tento nápoj se ve středověké Anglii připravoval z vína, vajec, smetany a cukru a zahušťoval se chlebem. Traduje se, že do nápoje si angličtí mniši přidávali fíky a nápoj pili teplý. Kde se ve středověku vzaly v Anglii fíky, netušíme, ale jako recept to nezní vůbec špatně.
Tisíc lidí, tisíc chutí
A jak už to u receptů bývá, časem se začalo experimentovat. Do nápoje se tak začalo přidávat různé koření, jako třeba skořice. Ta byla ale poměrně drahá, takže takto „vytuněný“ vaječný likér si mohla dopřát pouze šlechta. A to především o Vánocích. Výhodou vánočního popíjení pak bylo také chladné počasí, které dovolilo nápoj po nějakou dobu uchovat bez toho, že by se zkazil.
Francouzi bojují o prvenství
O prvenství, resp. „vynález“ vaječného koňaku však usilují také Francouzi. Jenže v tomto případě sahá historie „pouze“ do 17. století. První zmínky o podobných nápojích pocházejí v této době právě z Francie, kde byla vajíčka a koňak kombinována s mlékem a cukrem. Přesný původ receptu zůstává poněkud záhadný, ale rychle se tato lahodná směs stala ve Francii oblíbeným vánočním nápojem. V průběhu času se potom recept na vaječný koňak rozšířil do různých částí světa, přičemž každá kultura přidala své vlastní variace a úpravy. Dnes najdeme mnoho regionálních verzí tohoto nápoje, ale společné téma, které je všechny spojuje, je jeho spojení s vánočními svátky.
Proč se vaječný koňak pije právě na Vánoce?
Existuje několik důvodů, proč se vaječný koňak stal tradičním vánočním nápojem. Zaprvé to je jeho bohatá a hřejivá chuť, která poskytuje skvělý způsob, jak se v chladných zimních měsících zahřát. Když venku sněží a vánoční atmosféra je v plném proudu, vaječný koňak je potom jakousi tekutou poezii pro naše chuťové buňky.
Tím druhým důvodem je spojení s tradicí a pohodlím. Vánoce jsou časem rodinné pohody a společného sdílení. Vaječný koňak připomíná teplé objetí od babičky a domácí pohodu, což z něj činí ideální nápoj právě pro vánoční večery strávené s blízkými. A jaký je recept na skvělý vaječný koňak? Jsou jich desítky, ale nabídneme třeba právě ten francouzský: Sice jsme ho nezkoušeli, jsme příznivci spíše „lahvičkových“ receptů, ale na pohled nevypadá vůbec zle:
Ingredience:
- 60 ml koňaku
- 1 vejce
- 30 g cukru
- 120 ml horkého mléka
- Špetka skořice
- Špetka muškátového oříšku
Postup:
Ve sklenici smíchejte koňak a cukr a promíchejte do úplného rozpuštění cukru. Přidejte žloutek a znovu dobře promíchejte. Postupně přidávejte horké mléko a stále míchejte, abyste zabránili sražení vajec. Přidejte špetku skořice a muškátového oříšku podle chuti. Nápoj ozdobte další špetkou skořice na povrchu. Tento recept vytvoří hladký, bohatý nápoj s dokonalou rovnováhou sladkosti a chuti koňaku. Je ideální pro navození příjemné vánoční atmosféry a sdílení radosti s blízkými.
Jaký recept na vaječný koňak preferujete vy? Napište nám do diskuze.