Grilovací sezóna je v plném proudu, tak proč nezkusit nějaký skvělý recept z oblíbených dovolenkových destinací. Na sicilském pobřeží dělají například skvělého grilovaného lososa na citronech.
Grilování miluje asi každý milovník dobrého jídla. Atmosféra u grilu, kdy se sejde více lidí, popíjí vínko a všichni si spolu povídají, je vysoce návyková. Proč ale jednou nezkusit místo klasické krkovičky, kuřecích křidélek nebo marinovaných žeber něco dietnějšího? Nám na Sicílii ohromně zachutnal grilovaný losos na citronech. Ty sicilské jsou sice vyhlášené, ale když koupíte kvalitní bio citróny, chybu také neuděláte. Takže jak na to?
Hned v úvodu je nutno říci, že tenhle recept se nejvíce hodí pro klasický gril na dřevěné uhlí. Ne, že by losos nešel ugrilovat na plynovém nebo elektrickém grilu, ale nebude to prostě ono. Také počítejte s tím, že lososa nemůžete položit přímo na rošt, ale budete potřebovat plotýnku. Může být břidlicová nebo litinová, my jsme si v hobby marketu koupili jednu dlaždici z leštěné žuly a funguje skvěle. Když ji dokola stáhnete kovovou páskou, nebude ani vadit, když žárem praskne. Takže gril i plotýnku máme, jdeme na rybu.
Ideální je filet z půlky lososa o váze cca 1 – 1,5kg. Do pekáčku, nebo do jiné vhodné nádoby, vymačkejte šťávu ze 3 – 4 citronů. Přidejte nasekanou chilli papričku, česnek a najemno nastrouhaný zázvor. Vše zalijte jedním panákem dobrého bourbonu. Čím kvalitnější, tím lepší. Do této marinády položte lososa kůží navrch a dejte na noc do lednice. Grilovat se bude až druhý den.
Rozpalte gril a na rošt položte plotýnku, kterou potřete olivovým olejem a posypete hrubou solí a čerstvě drceným pepřem. Jakmile bude olej syčet, položte na plotýnku filet lososa kůží dolů. Zaklopte gril, nalejte si do mističky dalšího panáka bourbonu a přidejte med, nebo třtinový cukr. Pěkně promíchejte. Jakmile bude losos téměř hotový, potřete ho směsí bourbonu a cukru a gril ještě na chvilku přiklopte. Tahle marináda udělá na povrchu lososa parádní krustičku. Jakmile bude mít krusta zlatavou barvu, máte hotovo.
Podávat můžete se zeleninovým salátem, nebo třeba S opečenými brambůrky, to je celkem jedno. Na co ale nesmíte zapomenout, je dobře vychlazené bílé víno. Třeba sicilské Grillo, které se k rybě parádně hodí. Tak dobrou chuť!