Sardinský chléb aneb „Pane carasau“ je lahůdka, po které se utlučete

pane-carasau-jidlo-sardinie
Foto: Daniel Kadlec

Sardové umí žít. Skvělé víno, olivy, olivový olej, sýry a také chléb. Sice to jako chléb nevypadá, ale dostanete ho na stůl v každé místní restauraci nebo na farmě (agriturismo). Zaručujeme, že ho slupnete ještě dříve, než vám přinesou objednané jídlo.


Sardinský ostrov v Středozemním moři je znám svou bohatou kulturou, krásnými plážemi a vynikající kuchyní. Mezi mnoha lahůdkami, které Sardinie nabízí, patří také unikátní chléb nazývaný Pane Carasau. Tento tradiční sardinský chléb má zajímavou historii a jedinečnou chuť, která oslovuje gurmány po celém světě.

Historie a výroba

Pane Carasau, známý také jako "carta da musica" neboli "notový papír", je tenký, křupavý chléb, který je tradičně pečený na Sardinii. Jeho historie sahá až do dávných dob, kdy byl tento typ chleba oblíbený mezi pastevci a středomořskými námořníky pro svou dlouhou trvanlivost. Příprava tohoto chleba však není úplně jednoduchá. Těsto ze semolinové mouky, vody, kvasnic a soli se musí nechat několikrát vykynout. Potom se peče v troubě až se bochánky nafouknou. Následně se chléb rozkrojí a peče znovu, dokud nedosáhne dokonalé křupavosti.

Jedinečná chuť a textura

Pane Carasau má křehkou a křupavou texturu, která mu dodává jedinečný charakter. Tento chléb je velmi tenký, často ani ne milimetr tlustý, což z něj činí ideální doplněk k různým druhům sýrů, šunkám a olivám. Díky své chuti, která je mírně slaná a má příjemnou oříškovou nótu, je Pane Carasau oblíbeným pokrmem na každém sardinském stole.

Variace a použití

Sardinský chléb Pane Carasau se často podává ve formě nalámaných placiček k různým pokrmům. Je také oblíbenou přísadou v sardinské kuchyni, kde se používá k přípravě různých pokrmů, jako jsou například "pane frattau" (chléb s rajčaty, sýrem a vajíčky) nebo "su succu" (chléb namočený v hovězí polévce). My jsme si zamilovali Pane carasau pokapaný olivovým olejem. Když ho budete přikusovat ke klasickému sardinskému Vermentinu, můžeme vám zaručit, že zažijete skvělý večer.

Pane Carasau není pouhým chlebem – je to sardinský poklad, který představuje bohatství a historii tohoto malebného ostrova. Jeho jedinečná chuť a textura oslovují gurmány po celém světě a připomínají nám krásu jednoduchosti v tradiční kuchyni. Když si někdy vezmete do ruky křehký kousek tohoto chleba, pamatujte na jeho původ, bohatou historii a chuťovou rozmanitost, kterou nám Sardinie skrze tento jedinečný poklad nabízí.

Ochutnali jste někdy Pane carasau? Jak vám chutnalo? Samotné, s olejem nebo třeba k vínu? Napište nám do diskuze. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál.

Kam na dovolenou? Jak si zařídit víza? Kde najít levné ubytování? Jak si koupit levné letenky? Jak zaplatit dálniční mýto? To vše a ještě mnohem více zjistíte na našem webu Cesty a výlety

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.testyojetin.cz 

www.cartrax.cz

 


CestyAvylety.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Provozovatelem webu www.cestyavylety.cz je CarTrax, s.r.o., IČO: 10827226 se sídlem Praha 1, Rybná 716/24. Obsah internetových stránek www.cestyavylety.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2022 Cestyavylety.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.