Rychlá a levná večeře s nádechem Itálie. Špagety s kečupem, nebo jednoduchou rajčatovou omáčkou, sypané strouhaným eidamem. Kdysi levná večeře teď už ale rozhodně není pro každého.
Ceny potravin bohužel nepřestávají stále překvapovat. Kdo si chce v současné době udělat nějakou teplou a levnou večeři, většinou se s cenou pod 50 korun za porci nedostane. A to ani v případě kdysi stále tolik oblíbených, byť „obyčejných“, špaget s kečupem, případně rajčatovou omáčkou, posypané strouhaným sýrem. Děti tohle jídlo milují. Milují ho i hospodyňky, protože je hotové za pár minut. Navíc, tohle jídlo má původ ve slunné Itálii a vždy tak trochu navodí pohodovou atmosféru u italského stolu. Jenže nejen v italské restauraci, ale už ani podomácku připravené, posypané obyčejným eidamem místo parmezánu, to dnes není žádná láce.
Rychlé špagety s rajčatovou omáčkou
Zkusili jsme si tuhle „studentskou“ večeři uvařit. Rozhodli jsme se pro „českou“ variantu. Takže jsme zvolili eidam místo parmezánu a vynechali jsme bazalku. Potraviny jsme kupovali na online marketu, který aktuálně nabízel dopravu za 69,- korun. Do obchodu byste stejně museli nějak jet. Autem, nebo tramvají a ještě tím trávit čas, takže doprava za 69,- Kč nám přišla jako dobrá „investice“. Objednávali jsme potraviny pro přípravu čtyř porcí. Takže 500 g semolinových špaget za 60,- korun, sklenici drcených a loupaných rajčat (680 g) za 57,- korun, hlavičku bílého česneku za 20,- korun a 300 gramů strouhaného šumavského eidamu za 90,- korun.
Eidam nebo parmezán?
Celkem i s dopravou nás tedy nákup přišel na 296,- korun. Kdo by chtěl ještě bazalku, připlatil by si dalších 49,- korun za květináček této bylinky, a v případě, že by eidam nebyl dost „nóbl“, a strávnici by trvali na parmezánu, připlatili by si dalších 160,- korun za 200 gramů této sýrové lahůdky. Pak by si samozřejmě mohli z nákupu odečíst eidam za 90,- korun. Takový nákup by tedy potom přišel na 415,- korun jen na surovinách.
Recept na levnou večeři ?
Pak je tu nějaký čas na přípravu, řekněme 30 – 45 minut a nějaká spotřebovaná energie na uvaření. I kdybychom tyto položky nepočítali, vyjde při lepší variantě s parmezánem jedna porce na cca stokorunu, při „české“ variantě s eidamem na přijatelnějších 74 korun. Kde jsou ty časy, kdy se za podobnou cenu najedla touto skvělou večeří celá rodina.
Máte nějaký zajímavý tip na teplou večeři pro 4 lidi v celkové ceně do 300 korun? Napište nám do diskuze. Rádi váš tip uveřejníme. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál. Děkujeme.