Kaki je exotické ovoce, které je ideální při redukční dietě. Ačkoliv ho lze aktuálně koupit i levněji než některá jablka, mnozí se ho bojí. Neví totiž, jak kaki konzumovat a dělají u toho chyby.
Kaki je původem z Číny, kde se údajně pěstuje již déle než 2000 let. Vzhledem připomíná žluté rajče, nicméně chuť má velmi podobnou broskvi, meruňce, mandarince a někdo tam dokonce cítí i žlutý meloun. Každopádně jde o velmi chutné ovoce, které nejen posiluje imunitu, ale především urychluje metabolismus. Je tedy velmi vhodné při redukční dietě. Aktuálně se dá jeden kus koupit za méně než 10 korun, takže při přepočtu na váhu je kaki levnější než některé odrůdy jablek.
Jenže jak takové ovoce konzumovat? Není to vůbec nic složitého, i když existuje několik způsobů. Důležité ale je, abyste konzumovali pouze dobře vyzrálé plody. Ty málo vyzrálé totiž mají hodně trpkou chuť. Trochu pomůže kaki oloupat, ale mnohem lepší je počkat pár dnů, než při pokojové teplotě plody krásně dozrají. Že již nastal čas na konzumaci, poznáte na omak. Zralé plody by totiž měly být měkké. A buďte trpěliví, doba dozrávání může trvat někdy i dva týdny.
Jakmile je kaki zralé, nastává čas ke konzumaci. Když pořádně omyjete slupku, lze ho jíst v podstatě stejně jako například jablko. Někdo ale raději slupku oloupe a plody nakrájí například na kostičky. Ty lze jíst rovnou, nebo přidat třeba do ovesné kaše, či jogurtu. Plod lze také jednoduše rozpůlit a vyjídat ho lžičkou, podobně jako třeba kiwi. Jestliže bude kaki skutečně zralé, půjde vám to snadno. Konzistence dužiny se totiž v takovém případě podobá konzistenci například hustší marmelády.
Kaki můžete dát bez obav i menším dětem. Neobsahuje totiž žádná zrníčka, takže oloupané bez slupky je naprosto bezpečné. Lze ho zamíchat do pudinku, různých dětských kaší, nebo ho můžete přidat třeba do domácích muffinů.
A ještě to nejdůležitější. Kaki je ideální potravina při redukční dietě. Urychluje totiž metabolismus a napomáhá spalování tuků. Obsahuje také různé antioxidanty a vitamíny A, B, C, E, K. Dále také hořčík, draslík, karotenoidy a flavonoidy.
Vyzkoušeli jste již kaki? Jak vám chutnalo? Napište nám do diskuze.