Vanilka patří po šafránu mezi nejdražší koření světa. Vanilin se proto vyrábí synteticky, nicméně pravou chuť vanilky nic nenahradí. Tajemství jejího opylení navíc odhalil až v roce 1841 mladý otrok.
Kdo někdy okusil chuť pravé vanilky, většinou už se k různým chemickým náhražkám nechce vrátit. Jenže vanilkové tobolky jsou velmi drahé. Vanilka je totiž jedinou jedlou orchidejí na světě. Rostlina produkuje podlouhlé lusky, které jsou plné malých černých semínek. To jsou právě ta semínka, která dodávají vanilce její charakteristickou chuť a vůni.
Vanilka z Bourbonu
Asi nejznámější vanilka pochází z ostrova Reunion, dříve nazývaného Bourbon. Tam však přivezená vanilka téměř dvacet let pouze rostla, ale neplodila. Pěstování vanilky totiž není snadný úkol. Orchidej vyžaduje specifické podmínky, jako jsou teplota okolo 25 °C, vysoká vlhkost a stín. Rostliny jsou navíc obvykle pěstovány na speciálních opěrných strukturách, protože se neudrží samostatně. Problém s tím, že na Reunionu vanilka dvacet let neplodila, ale spočíval někde jinde.
Kvete jenom 24 hodin
Vanilka je totiž endemickou rostlinou. To znamená, že se přirozeně vyskytuje pouze v určité oblasti. V tomto případě v Guatemale a jihovýchodním Mexiku. A ve stejné oblasti žijí i její přirození opylovači. Včely rodu Melipona a některé druhy malých kolibříků. Vanilka navíc kvete pouhých 24 hodin, takže na opylení moc času není.
Opylovat jenom ručně
Až po dlouhých dvaceti letech našel mladý černošský otrok způsob, jak ručně opylovat květ. Od té doby se vanilce na Reunionu daří a je považována za jednu z nejkvalitnějších na světě. Tobolky se sbírají pochopitelně ručně, aby se následně spařily v horké vodě. Pak přichází na řadu sušení, které zabere téměř půl roku. Následně přichází na řadu ještě roční fermentace. Teprve potom se může s tobolkami dále pracovat.
Vanilka i do rumu
Černé tobolky se prodávají buď v celku k dalšímu využití, nebo se rovnou používají k výrobě vanilkového cukru. V karibských oblastech se také využívají k macerování ve třtinovém rumu. A to je potom panečku pitíčko. Pěstovat vanilku doma na zahradě může být zajímavou výzvou s málo pravděpodobnou šancí na úspěch, ale není to nemožné. Vyžaduje to však pečlivou péči a přizpůsobení podmínek pěstování. Ideální je zajistit rostlině stinné prostředí, vysokou vlhkost a dostatečně teplé klima. U nás tak připadá v úvahu zkoušet pěstovat vanilku ve speciálním skleníku. Raději však úspěch neočekávejte. Na druhou stranu, mít ve skleníku zajímavou jedlou orchidej nemusí být vůbec na škodu, co myslíte?