Pod nechutnými jídly si většina Čechů představuje především některé asijské speciality. Například pokrmy z psího nebo hadího masa, ovoce durian, nebo třeba opičí mozečky. Jenže i v Evropě máme svoje „nechuťárny“.
Pro někoho může být „nechutným“ jídlem i docela neškodné české jelito nebo zabijačková polévka, pro jiného to jsou zase třeba býčí žlázy. Jenže v Evropě jsou k dispozici ki mnohem horší pochutiny, než je tlačenka a ovar. Některé z nich jsou potom skutečně jenom pro otrlé.
Sýr s červy ze Sardinie
Jedním z takových jídel může být například „Casu marzu“, neboli „shnilý sýr“. Jde o druh sýra, který se vyrábí na Sardinii. Jeho zvláštností je to, že sýr je v době zrání záměrně infikovaný larvami sýrohlodky drobné. Larvy jsou 8 – 15 milimetrů dlouhé a pojídají se samozřejmě živé. Riziko pojídání takové speciality je zřejmé. V sýru se mohou objevit i larvy jiných much, což může být v extrémním případě až životu nebezpečné. Při cestách na Sardinii doporučujeme spíše konzumaci bezpečnějších lahůdek. Na ostrově jich je nepřeberně. Od vína, přes kvalitní ovčí sýry až třeba po speciální chléb pane carasau.
Fermentovaný žralok z Islandu
Dalším z jídel, které snese přízvisko „nejhnusnější jídlo Evropy“ je tzv. „Hákarl“. Jídlo pochází z Islandu a jedná se o zkvašené žraločí maso. Maso obsahuje velké množství močoviny, proto musí projít speciální úpravou. Ta spočívá v kvašení pod velkým tlakem, aby škodlivá tekutina z masa vytekla. Maso kvasí nejméně šest týdnů a následně se pět týdnu suší. Islanďané k této pochutině nejčastěji popíjí kmínovou pálenku Brennivin. Hákarl nejen hodně zvláštně chutná, ale je také silně cítit amoniakem. Většina Evropanů takové jídlo nepozře. Přesto je to na Islandu vyhledávaná specialita. Ale spíše ze zvědavosti.
Beraní varlata v syrovátce
Islanďané však mají v repertoáru ještě další nezvyklé speciality. Například „Sursadir hrutspungar“. Jde o stlačená a uvařená beraní varlata, která jsou naložená v syrovátce. K jídlu se většinou podává islandský chléb ze žitné mouky. Ani toto jídlo není pro většinu Evropanů poživatelné. Nicméně podle místních se vždy najde dostatek odvážlivců, kteří chtějí tuhle zvláštnost ochutnat.
Dali byste si k jídlu sýr s larvami nebo třeba fermentované žraločí maso? Jaké nejhorší jídlo jste kdy jedli? Napište nám do diskuze. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál. Děkujeme.