Italský kavárník v Rimini: Češi, prosím vás, už se to naučte. Nemáme malé espresso

Foto: Daniel Kadlec

O minulém víkendu jsme vyrazili na otočku do Rimini, vyzkoušet, jestli už se dá ležet na pláži. Dalo. Lepší ale bylo sedět v kavárně na pobřežní promenádě. Tu vlastní Luigi, který si před patnácti lety vzal za ženu Češku.


Jako uznávaný barista, který provozuje v Rimini dvě kavárny, má bohaté zkušenosti s různými zvyklostmi a přístupy k přípravě kávy. Jedním z největších problémů, se kterými se údajně setkává, je neznalost a nesprávné objednávání kávy v Česku, resp. českými turisty. Asi nejvíce mu vadí požadavky na „velké“ nebo „malé“ espresso. Podle něj však žádné velké espresso neexistuje. Stejně tak neexistuje ani „pikolo“.

Espresso: Jak má správně vypadat

Espresso je základním stavebním kamenem celé kávové kultury. Správně připravené espresso je malé, intenzivní a plné chutí. Mělo by být připraveno z 7-9 gramů čerstvě namleté kávy, z níž se extrahuje přibližně 25-30 ml nápoje při tlaku 9 barů a teplotě vody kolem 90-95 °C. Celý proces by měl trvat zhruba 25-30 sekund. Espresso by mělo mít bohatou, hustou cremu, tedy pěnu, která je důkazem správné extrakce. Chuť by měla být vyvážená, bez nadměrné hořkosti nebo kyselosti. 

Nejčastější prohřešky při přípravě espressa

  • Příliš velké množství vody: Když je espresso příliš ředěné, ztrácí svou intenzitu a komplexnost chutí. Klasické „velké espresso“ není ničím jiným než špatně připraveným nápojem. 
  • Nesprávné množství kávy: Příliš málo nebo příliš mnoho kávy může vést k nevyvážené chuti. Přesné množství je klíčové pro dosažení ideálního výsledku. 
  • Špatná extrakce: Nesprávná doba extrakce, nesprávná teplota vody nebo tlak mohou výrazně ovlivnit chuť espressa. Každý krok musí být pečlivě kontrolován. 
  • Použití staré nebo nekvalitní kávy: Káva ztrácí své aroma a chuť velmi rychle. Používání čerstvě pražené a správně skladované kávy je zásadní. 

Pikolo? Co to je?

Termín „pikolo“ je v českých kavárnách často nesprávně používán k označení espressa. Tento termín však v italské kávové kultuře neexistuje. Espresso je samo o sobě malý nápoj. Když si tedy objednáte „pikolo“, měli byste dostat klasické espresso, nikoli něco jiného. Ale v principu "pikolo" neexistuje. 

Vliv baristů a kaváren

Baristé mají obrovskou odpovědnost v edukaci zákazníků. Měli by jít příkladem a vysvětlovat rozdíly mezi jednotlivými druhy kávy. Správně napsaný nápojový lístek bez nesprávných termínů, jako je „pikolo“ nebo „velké espresso“, je prvním krokem k nápravě. Když zákazníci vidí, že kavárna respektuje tradiční pojmy a připravuje kávu podle mezinárodních standardů, budou si postupně osvojovat správné názvy a způsoby objednávání. 

Káva jako odraz kultury

To, jak rozumíme kávě a jak ji objednáváme, je odrazem naší ochoty a schopnosti respektovat zažité pojmy a tradice. Kávová kultura má hluboké kořeny a je důležité se ji učit a respektovat. V Česku je na čase opustit nesprávné termíny a naučit se správně objednávat a připravovat kávu. Když budeme všichni společně usilovat o vyšší standardy, můžeme si dopřát lepší kávové zážitky a být hrdí na naši kávovou kulturu. 

Takže příště, až budete v kavárně, objednejte si prostě espresso. Malé, silné a plné chutí, přesně tak, jak má být. A baristé, prosím, jděte příkladem a edukujte své zákazníky – pomozte jim objevit skutečné kouzlo kvalitní kávy.

Kam na dovolenou? Jak si zařídit víza? Kde najít levné ubytování? Jak si koupit levné letenky? Jak zaplatit dálniční mýto? To vše a ještě mnohem více zjistíte na našem webu Cesty a výlety

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.testyojetin.cz 

www.cartrax.cz

 


CestyAvylety.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Provozovatelem webu www.cestyavylety.cz je CarTrax, s.r.o., IČO: 10827226 se sídlem Praha 1, Rybná 716/24. Obsah internetových stránek www.cestyavylety.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2022 Cestyavylety.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.