Češi si dokáží poradit. Jejich recepty na teplé večeře do dvacetikoruny jsou hitem

Foto: Veronika Malá

Česká hospodyňka si poradí vždy. Uvařit teplou večeři pro čtyřčlennou rodinu a vejít se přitom s cenou za suroviny do osmdesáti korun? Je to čím dál tím těžší, ale možností je mnoho.


Inflace atakující hranici 20 % v principu znamená, že to, co stálo před rokem 100 korun, stojí nyní o dvacet korun více. Stačí ovšem zajít do obchodu s potravinami a vše je jinak. Nákup, který stál tehdy stokorunu, může stát dnes i o polovinu více. Levně nakoupit potraviny se tak pro domácnosti stává čím dál tím těžší disciplínou. Co si ale dát k večeři, když nechcete za suroviny utratit více než osmdesát korun, a na chleba se sýrem nemáte chuť? Možností je však překvapivě mnoho.

Začít můžeme třeba zelňačkou. V současném chladném počasí může být horká vydatná polévka k večeři skvělým tipem, a do osmdesáti korun se pro čtyři strávníky pohodlně vejdete. Budete totiž potřebovat velice málo surovin. Základem je 500g kysaného zelí, které koupíte za 23 korun, dále cca 400g brambor (cca 8 korun), jedna velká cibule (cca 3 koruny) a 400g uzeného masa (uzené koleno zadní, cca 40 korun). Pak už jenom lžíci oleje, trochu mouky, sůl, pepř, papriku, bobkový list, trochu cukru a zakysanou smetanu (cca 16 korun).

Postup je potom velice jednoduchý. Na oleji zpěníte nakrájenou cibuli, přidáte papriku, pepř, hladkou mouku a zalijete horkým vývarem z uzeného kolena. Z kysaného zelí slijete nálev, nakrájíte ho nahrubo, aby v polévce nebyly dlouhé kusy, a přidáte ho do vývaru, do kterého nalijete i trochu slité šťávy ze zelí. Dále přidáte na kostičky nakrájené brambory, bobkový list a vaříte, dokud brambory nezměknou.

Jakmile jsou brambory téměř měkké, přidejte na kostičky nakrájené maso z uzeného kolena a pořádně prohřejte. Polévku pak už jenom dochutíte solí, pepřem, cukrem, případně i dolitím kyselé šťávy ze zelí a můžete servírovat. Na každou porci v talíři přidejte lžíci zakysané smetany a hurá do toho. Přikusovat můžete třeba pečivo, které vám zbylo od snídaně, ale poctivá zelňačka bývá dosti vydatné jídlo i pro hladové dřevorubce. Chleba tak možná nebude ani potřeba.

Příště si ukážeme recept například na skvělé karbanátky, nebo Kaplickou cmundu. Máte nějaký tip na levnou teplou večeři pro celou rodinu? Napište nám do diskuze.

Kam na dovolenou? Jak si zařídit víza? Kde najít levné ubytování? Jak si koupit levné letenky? Jak zaplatit dálniční mýto? To vše a ještě mnohem více zjistíte na našem webu Cesty a výlety

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.testyojetin.cz 

www.cartrax.cz

 


CestyAvylety.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Provozovatelem webu www.cestyavylety.cz je CarTrax, s.r.o., IČO: 10827226 se sídlem Praha 1, Rybná 716/24. Obsah internetových stránek www.cestyavylety.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2022 Cestyavylety.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.