Tradiční listopadové hodování u husičky, zelíčka a oroseného pivečka může letos přijít o hodně dráž než kvalitní hovězí steak a láhev červeného vína.
Svátek svatého Martina se v různých evropských státech slaví jinak. U nás se oslavy pojí především s chutnou pečínkou, nejčastěji do zlatova upečenou husou. Proč právě husou? Není to úplně zřejmé, ale podle jedné legendy je to proto, že husy rušily svatého Martina při jeho kázání, a tak teď za svoji nekázeň pykají na pekáči. V minulosti to také velmi často bývalo poslední masité jídlo před Vánoci. Svátek svatého Martina totiž předchází adventu, tedy období půstu.
Porci mastné husy se zelím a knedlíky za 590 korun? To si vážně nedám. Vždyť za ty peníze lze mít na talíři pěknou porci mnohem kvalitnějšího masa
Michal H.; Praha
Zatímco v minulosti byla husa svátečním jídlem, po roce 1989 se husa celkem běžně připravovala k nedělním obědům. Jenže tyhle časy jsou pravděpodobně dávno pryč. V současné době se totiž husa stává poměrně luxusním zbožím, které si cenou nezadá s kvalitním vyzrálým hovězím steakem, nebo například mořskými plody. Když se navíc vezme v potaz, že je to poměrně tučné a nezdravé jídlo, nelze se divit, že někdo vymění letošní Svatomartinskou husu třeba právě za perfektně připravený steak.
Podle některých hostinských totiž letošní cena za 1 kg husy může přijít i na více než 300 korun, z čehož vyplývá, že porce by zákazníka, včetně zelí a knedlíků, přišla na nějakých 600 korun. A to může být i pro zaryté fanoušky této tučné drůbeže už opravdu hodně. Relativně vysokou cenu potvrzují například i nabídky na jednom z největších slevových portálů, kde Svatomartinská husa pro dvě osoby i se sklenkou vína přijde na cca 1.300,-Kč.
Za takovou cenu se ale dají pořídit i dvě porce 400g steaku z pravé svíčkové, pečenými brambory, zeleninou a láhví červeného vína. Za takovou cenu se samozřejmě jedná o maso z kvalitních malochovů. V supermarketech se svíčková dá koupit určitě i levněji. Ano, rozumíme tomu, svíčková není husa a naopak. Záleží tak pouze na chuti a preferencích každého jedlíka, čemu dá přednost.
Česká klasika, nebo kvalitní hovězí steak? Čemu byste dali přednost, kdyby obě jídla byla za stejnou cenu? Napište nám do diskuze.