Mezi Čechy oblíbená polévka Phở bò je ve Vietnamu snídaňovou záležitostí, která se tam dá ve špičkové kvalitě pořídit přibližně za 30,- korun. V Česku však někde stojí už i 200 korun a v poslední době nebývá mnohdy moc k jídlu.
Vietnamská polévka Phở bò je oblíbeným pokrmem po celém světě, především pro svůj bohatý a aromatický vývar, jemné rýžové nudle a aromatické plátky hovězího masa. Navrch koriandr, chilli papričky a šťáva z čerstvých limetek. Kdo jednou ochutnal pravou Phở bò, třeba v Hanoji na ulici, musel si ji zamilovat.
Phở bò jsem miloval. Stála 89,- korun a byl to opravdu chutný vývar. Dneska je to mnohdy jenom obarvená voda za téměř dvojnásobek
Vratislav D.; Praha
Polévka je k dostání i u nás, ale snad kromě pražské tržnice Sapa a pár bister, která by se však dala spočítat na prstech jedné ruky, bývá často odbytá. Především v bistrech v různých nákupních centrech neodpovídá svému vietnamskému původu. Chybí jí chuť a kvalita, přestože je poměrně drahá.
Klíčem ke skvělé polévce Phở bò je totiž kvalitní vývar. Tradiční vývar Phở bò se připravuje několikahodinovým vařením hovězích kostí a tučnějších kousků masa společně s aromatickými bylinkami a kořením, jako je třeba badyán, koriandr, cibule a zázvor. V Hanoji jsme například narazili na „polévkárnu“, kde vývar vaří v jednom kuse už sedm let. Pochopitelně, že nedostanete sedm let starý vývar, ale podle majitelky bistra nezhasl plamen pod kotlem, v němž vývar vaří, právě zmíněných sedm let. Výsledkem je hluboká a komplexní chuť, která je základem pokrmu.
Bohužel ne všechny bistra v Česku věnují přípravě dobrého vývaru dostatek času a úsilí. Určitě není potřeba táhnout vývar několik dní, ale dvouhodinové vaření polévku Phở bò rozhodně nedělá. Některá pouliční bistra navíc mohou používat připravené prášky nebo koncentráty, které se však pravému vývaru nevyrovnají. Jiná bistra zase mohou šetřit tím, že použijí méně ingrediencí nebo vaří vývar kratší dobu, což má pochopitelně za následek výrazně slabší chuť.
Cena polévky Phở bò v některých asijských restauracích v České republice může být poměrně vysoká, a to i přes její nevalnou kvalitu. Jednu takovou polévku jsme si dali v nákupním centru na Praze 5 a museli jsme ji vrátit. Stejně jako pan Vratislav, který nás na výrazný pokles kvality polévky v bistru upozornil. Voda téměř bez chuti, nudle rozvařené, spousta syrové cibule a pár plátků masa. Tuhle „dobrotu“ si v bistru cenili na 160,- korun, za což by však podle nás měla mít polévka úplně jiné parametry.
I tak se ale dají v Praze najít bistra, kde vaří skvěle. Určitě nic nezkazíte, když zajdete do již zmíněné Sapy. Je to takový malý Hanoj v Praze. Než se ale rozhodnete, kterou restauraci v Sapě vyzkoušet, je důležité udělat si průzkum a přečíst si recenze.
Přečtěte si: Pro Čechy naprosto nemyslitelné! Z některých lahůdek ve Vietnamu se jim zvedá žaludek
Máte rádi polévku Phở bò? Jaká cena je pro vás za tuhle dobrotu akceptovatelná? Dáváte si ji v bistrech, nebo jezdíte do pražské tržnice SaPa? Napište nám do diskuze.