Zapomeňte na „polystyrénové“ kuličky, které si můžete u nás koupit v kdejakém kině. Vietnamci vám kdekoliv u silnice připraví jinačí lahůdku. Vzhled neřešte, zavřete oči a ochutnejte
Budete-li po Vietnamu cestovat po silnici, ať již autobusem nebo na motorce, dříve nebo později zjistíte, že v okolí malých vesniček postávají u silnice místní obyvatelé a snaží se cestujícím nabídnout jídlo nebo suvenýry. Čím dále budete od turistických tras, tím bude ubývat suvenýrů a jídlo bude autentičtější. Třeba takový vietnamský popcorn. Vypadá pekelně, a to doslova, ale chutná skvěle.
On to vlastně klasický popcorn, tak jak ho známe ze sáčku nebo kyblíků z různých multiplexů, vůbec není. V podání vietnamských pouličních prodejců jde o čerstvě utržené klasy kukuřice, které položí na mřížku, pod kterou hoří oheň z bambusových třísek. Klasy ničím nepotírají, máslo je téměř nedostupné, koření není třeba. Kukuřice má úžasnou chuť, protože místní zemědělci spoléhají skutečně pouze na přírodu a nikoliv na nějaké chemické preparáty.
Kouř z bambusu dá kukuřici zajímavou vůni, a když si odmyslíte černě spálená zrna na klasu, zjistíte, že takhle opečená kukuřice je mnohem lahodnější než klasický popcorn v kině. Dokonce ani sůl nepotřebujete. Jeden klas stojí od tří do pěti korun a vy tak máte úžasnou svačinku, kterou si u nás jen tak nekoupíte. Komu by snad klas kukuřice nestačil, může si k němu dopřát i plátek domácí slaninky, kterou mu trhovci rádi připraví na rozpálené plotýnce. Labužníci to nakonec mohou spláchnout relativně chutným vietnamským pivem Bia Hoi, které ale rozhodně nepojte teplé. Potom již tak chutné není.