Bývala to levná pochoutka mnoha návštěvníků běžných restaurací. Smažený sýr, hranolky, brambory, nebo krokety a tatarka. Dnes stojí „smažák“ i 250 korun, ale na talíři to někdy vypadá jako pokrm z jídelny nějaké krachující továrny.
Zdeněk Pohlreich byl ve svých pořadech na „smažák“ vysazený, ale co si budeme povídat. Ještě nedávno to bylo mnohdy jídlo, které se vešlo do stokoruny. A když kuchař nebyl vyložený ignorant, nedalo se na tom nic zkazit. A když se kuchař opravdu hodně snažil a přidal k sýru i domácí tatarku, byla to docela pochoutka. Především v době, kdy byly k dispozici rané brambory.
Dnes se ale ze „smažáku“ často stává jídlo, které atakuje v některých restauracích i třísetkorunovou hranici. Přitom podle některých diskutujících na našem webu, a také podle emailu Martina S., který k nám minulý týden poslal, není výjimkou, když na talíři přistane sotva desetidekový plátek levného eidamu smaženého v přepáleném oleji, nejlevnější krokety, nebo hranolky, které se smažily společně se sýrem a obyčejná kupovaná tatarka. „Kdyby takové jídlo stálo stovku, asi nic neřeknu, ale když za něj chtějí 249,- korun, tak to mě opravdu štve“, napsal nám Martin S., který se s takovým pokrmem údajně potkal v jedné plzeňské restauraci. Ověřit to však nemůžeme, proto jméno restaurace sdělovat nebudeme, ačkoliv nám ho Martin ve svém emailu sdělil.
Podle Martina byl na talíři opravdu malinký kousek sýru a jakýsi divný mix hranolků. „Vypadalo to, že kuchař sesypal veškeré zbytky hranolků z různých sáčků do fritovacího hrnce a nasypal mi to na talíř. Sedmicentimetrové kusy brambor smíchané společně s půlcentimetrovými kousky. Fakt hrůza“, líčí Martin, který chtěl jídlo reklamovat, ale bylo mu řečeno, že jídlo je v pořádku. „Mně se v pořádku nezdálo, ale co jsem mohl dělat? Prý není nikde psáno, jak mají hranolky vypadat. Ani prý to, jestli sýr má být tučný, nebo ne, případně jaký druh. V lístku prostě bylo pouze napsáno „smažený sýr“, píše Martin.
Martin prý sýr snědl, hranolky však vynechal. „Prostě mi to připadalo, že už je na talíři jednou někdo měl“, napsal v emailu Martin.
Jaká cena za smažený sýr vám připadne v pořádku? A dali byste si ho vůbec, nebo je to jídlo, které nepatří mezi vaše favority? Napište nám do diskuze.