Pokud se snažíte ušetřit peníze, ale stále chcete uvařit zdravou a chutnou večeři pro 4 lidi, není třeba panikařit. Existuje mnoho skvělých receptů, které jsou cenově dostupné a zároveň zdravé a chutné.
Jedním z takových receptů může být například hnědá rýže se zeleninou. Nejedná se však o žádné „čínské rizoto“ z fastfoodových provozoven v supermarketech. Je to jídlo, které se často vaří například v zemích Blízkého východu, ale v různých variantách na něj můžete narazit například i v Itálii, Španělsku, nebo třeba v Albánii. Jeden z takových receptů rád vaří náš italský kamarád Nicola, a my se s vámi o tento recept rádi podělíme.
Co budete potřebovat za suroviny? Nic zvláštního. Vše koupíte v běžném supermarketu. Připravte si tedy:
- 2 šálky hnědé rýže
- 1 konzervu fazolí (černé nebo fazole pinto)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli, nakrájenou na drobné kousky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na malé kousky
- 1 papriku, nakrájenou na malé kousky
- 1 lžíci kari koření
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 3 šálky vody
Uvažte si zástěru a hurá do vaření. Nezabere vám to déle než 35 minut. Nejprve si připravte rýži. Omyjte ji pod tekoucí vodou a dejte do hrnce. Přidejte 3 šálky vody a nechte vařit podle pokynů na obalu, dokud rýže není měkká. Ideální však je, když rýži uvaříte v rýžovaru. Nemusíte se o nic starat a rýže bude perfektně uvařená.
Než se rýže uvaří, rozehřejte si v pánvi olivový olej a přidejte do něj cibuli a česnek. Restujte asi 2 minuty, dokud nezačne česnek a cibule hnědnout. Pak přidejte nakrájené kousky mrkve a papriky do pánve a smažte dalších 5 minut. Přidejte kari koření, sůl a pepř a míchejte, dokud se zelenina dobře nesmíchá s kořením.
Přidejte fazole a nechte vařit dalších 5 minut, dokud se všechny přísady dobře nespojí. Nakonec přidejte vařenou rýži a promíchejte všechny přísady dohromady. Podávejte horké a ozdobte nakrájenými bylinkami, například koriandrem nebo petrželkou.
Tento recept je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí uvařit zdravou a chutnou večeři pro 4 lidi za nízkou cenu. Hnědá rýže je bohatá na vlákninu a minerály, fazole jsou skvělým zdrojem bílkovin a zelenina přidává vitaminy a další živiny. Tento recept je pochopitelně také skvělou volbou pro vegetariány a vegany.
Další skvělou věcí na tomto receptu je, že můžete přidat další ingredience, které máte po ruce, aby jídlo bylo ještě chutnější a zdravější. Můžete tak přidat třeba rajčata, špenát, brokolici, cuketu nebo jinou zeleninu podle své chuti. Pokud se vám nelíbí hnědá rýže, můžete ji nahradit pochopitelně bílou rýží, quinoou nebo třeba bulgurem, což jsou také zdravé a cenově dostupné suroviy. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat ještě trochu chilli papriček nebo jalapeňos.
Tento recept je skvělým způsobem, jak ušetřit peníze a přesto uvařit zdravou a chutnou večeři pro celou rodinu. Navíc, pokud si připravíte jídla více, můžete si ho uložit do lednice a mít hotovou večeři i na další den.
Pamatujte si, že zdravé jídlo nemusí být drahé a složité. Stačí použít jednoduché ingredience a připravit je v chutné a zdravé směsi.
Máte nějaký svůj recept na teplou, zdravou a relativně levnou večeři? Napište nám do diskuze.