I obyčejná gulášovka s rohlíkem „na stojáka“ už začíná být luxusem

Foto: Veronika Malá

Bývala to levná svačinka, na které si pochutnávali nejen různí řemeslníci, ale také ti, kteří měli trochu hlouběji do kapsy. Dnes však tahle dobrota může stát i více než 60 korun. Za to bývaly ještě nedávno polévky dvě.


Najít dneska hospodu, nebo obyčejnou jídelnu, kde vaří hutnou a poctivou gulášovou polévku, není vůbec snadné. Často se servíruje jakási mastná červená voda, ve které plavou tři brambory a podivný kousek masa. Hospodští se tím mnohdy snaží reagovat na zvýšené ceny energií i ostatních vstupů. Aby udrželi cenu polévky, a také svoji marži, začínají mnohdy šetřit na receptuře. Gulášovka se tak dá stále pořídit i za 25 korun, moc si na ní ale asi nepochutnáte. Tam, kde dělají polévku poctivou, musíte očekávat spíše dvojnásobnou cenu.

Gulášovka je naše stálice už skoro dvacet let. Denně prodáme klidně i 100 porcí. Musíme ji dělat poctivě
Majitel řeznictví, hospody a jídelny v Praze

Řeč je ale o klasických jídelnách a běžných hospodách. Na horách můžete za gulášovou polévku zaplatit klidně i stokorunu, ale to je úplně jiný příběh. My zůstaneme u levnějších jídelen a hospod. Do jedné z nich chodíme s přestávkami už téměř pět let. Místní gulášová polévka, a také karbanátek s bramborovou kaší, jsou asi největší „hity“ z jejich denního menu. „Gulášovku děláme od doby, co jsme otevřeli, tedy vlastně skoro 20 let“, říká nám majitel řeznictví a jídelny, kde se denně, podle jeho slov, prodá i více než 100 porcí gulášové polévky.

Jenže zatímco před dvaceti lety stála polévka se dvěma rohlíky 15 korun, dnes to je v té samé jídelně o rovných 60 korun více. „Kupujeme poctivé křupavé rohlíky, žádné gumové varianty. Bez poctivého rohlíku gulášovka prostě nejde“, říká uzenář a pokračuje: „Polévka je plná masa. Žádné mleté, ale poctivý hovězí krk. Za recepturou a chutí si stojím, ale cenu jsme zvednout museli. Jinak bychom museli snížit kvalitu a to jsme rozhodně nechtěli. U nás je gulášovka to, co jinde prodávají jako guláš. A o tom to je“.

Z gulášové polévky se tak pomalu stává jídlo, na které i s pečivem a třeba malým pivkem bude v některých hspodách sotva stačit stokoruna. Jenže není polévka, jako polévka. Za poctivou gulášovku, ve které stojí lžíce a po které si už nemusíte dávat další jídlo, to podle nás rozhodně stojí.

Děláte gulášovku z mletého masa, nebo preferujete maso krájené? Kolik byste byli ochotni utratit za prvotřídní gulášovou polévku v běžné hospodě, nebo jídelně? Napište nám do diskuze.

Kam na dovolenou? Jak si zařídit víza? Kde najít levné ubytování? Jak si koupit levné letenky? Jak zaplatit dálniční mýto? To vše a ještě mnohem více zjistíte na našem webu Cesty a výlety

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.testyojetin.cz 

www.cartrax.cz

 


CestyAvylety.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Provozovatelem webu www.cestyavylety.cz je CarTrax, s.r.o., IČO: 10827226 se sídlem Praha 1, Rybná 716/24. Obsah internetových stránek www.cestyavylety.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2022 Cestyavylety.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.